Howse: betaalbare circulaire koopwoningen

  • Howse
  • Oktober 2020 – heden
  • Woningbouw, Samenwerken met gemeenten, Public affairs, Ruimtelijke ontwikkeling
  • Brabant

Opdrachtomschrijving

Smart Links is als adviseur verbonden aan maatschappelijke projectontwikkelaar Howse. Howse is een initiatief van The Idealists, een organisatie die tot doel heeft om maatschappelijke problemen op te lossen. Smart Links adviseert Howse op non-profit basis, vanuit maatschappelijke betrokkenheid.

De woningnood in Nederland – en zeker ook in Brabant – is enorm. Met name de economische crisis van 2008 heeft ervoor gezorgd dat er een enorme achterstand in de woningbouw is ontstaan. Dit heeft tot op de dag van vandaag het effect dat er te weinig woningen zijn, met als gevolg torenhoge prijzen en lange wachtrijen voor betaalbare huur- en koopwoningen. Howse wil een bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort met de ontwikkeling van de modulaire Howse woning.

Het Howse woning concept is volledig door Howse ontwikkeld en inmiddels productie klaar. Het is een modulair systeem voor prefab woningbouw, maar in tegenstelling tot veel tiny house niet klein en ook niet tijdelijk. De Howse woning is een permanente woning van minimaal 80m2. Daarnaast is de Howse woning energieneutraal en voorzien van alle comfort die een normale starterswoning ook biedt. De drie bijzondere aspecten van de Howse woning zijn dat de Howse woning in principe alleen als koopwoning beschikbaar is (borgen van lage woonlasten), de lage koopprijs (dat de woning écht betaalbaar maakt) én de terugverkoopverplichting aan Howse (waardoor de woning ook in de toekomst betaalbaar blijft). Dit concept maakt duidelijk dat Howse geen normale projectontwikkelaar is, maar daadwerkelijk vanuit maatschappelijk belang opereert.

Planoloog en woningbouwexpert Maarten van Leeuwen adviseert namens Smart Links Howse over de samenwerking met gemeenten. Maarten heeft ruime ervaring bij gemeenten als beleidsmedewerker wonen en programmamanager woningbouw. Op basis van een analyse van het gemeentelijke woningbouwprogramma schat Smart Links de kansen in om in een gemeente Howse woningen te realiseren. Vervolgens gaat Smart Links samen met Howse het gesprek aan met gemeenten. De ervaring van Smart Links omtrent woningbouwontwikkeling bij een gemeente draagt bij aan het verkleinen van de (wel degelijk bestaande) kloof tussen markt en overheid en aan het vinden van oplossingen voor knelpunten.

Smart Links hoopt via de ondersteuning van Howse een bijdrage te leveren aan het oplossen van een groot maatschappelijk knelpunt.